HIGHLAND ROTUNA

Higland rotuna

20160716_205501
image-19
Highland cattle eli ylämaankarja on vanha nautarotu, joka on aikojen saatossa sopeutunut elämään Ylämaiden karuissajakoleissa olosuhteissa. Ylämaankarjaa onkin tavattu jo 1500-luvulla Skotlannissa. Suomeen ensimmäiset ylämaankarjanaudat saapuivat vuonna 1993. Suomen sääoloihin highland on sopeutunut hyvin sillä sen nahka on kaksi kertaatavallista nautaa paksumpi ja sillä on kaksinkertainen karvapeite. Ulompi karvakerros suojaa sateelta ja alempi kerros kylmältä, kesäksi eläimen karvapeite ohenee ja eläin kestää paremmin kuumuutta. Highland soveltuu erinomaisesti lihantuotantoon sekä maisemanhoitoon.

IMG-20160809-WA0007
image-20

 

Luontaisten ominaisuuksieen vuoksi highland ei sovellu sisäkasvatukseen vaan se viihtyy ulkona kesät ja talvet. Eläimillä pitää olla sääsuoja, joka suojaa eläimiä sateelta, tuulelta ja paahteelta. Sääsuojaksi käy katos taikka tiheä puusto, joten erikoisempia tuotantorakennuksia ei tarvita. Talvella highlandilla on oltava saatavilla rehua, sulaa vettä ja kivennäistä, kesät highland laiduntaa erilaisilla laitumilla.

 

20160716_205334
image-21

Nautarotuna ylämaankarja on hidaskasvuinen, lihasonnin kasvatus kestää 2-3 vuotta ja hiehon astutusikä on myöskin 2-3 vuotta riippuen yksilön ominaisuuksista kuten koosta. Ylämaankarja lehmä on pitkäikäinen, se tuottaa vasikan joka vuosi noin 15 vuoden ajan.

Luonteeltaan highland on rauhallinen, säyseä ja peloton. Laumassa vallitsee vahva laumahierarkia, eläinten ja lauman arvojärjestyksen tunteminen on hoitajalle tärkeää, sillä alempiarvoinen eläin väistää aina ylempiarvoista. Highland kiintyy omaan laidunalueeseensa sekä hoitajaansa. Vasikan synnyttyä highland emon äidinvaisto saattaa olla erittäin voimakas muutaman päivän, joten tuolloin hoitotöissä tietty varovaisuus on suotavaa.